Základna „U Jiřího“

Dům, který střežží dění na místě setkávání posledních dvou plzeňských řek, Berounky s Úslavou, znají hlavně Doubravečtí. Vlastně tu není skoro nic, jen stále funkční hřbitov a –hodně moc starý kostel. Jezdí se sem na výlety. Někdy je tu i dost žživo.

Okolí je kouzelné. Řeka se stáčí kolem kostela a voda plyne dále, směrem na Prahu. Tímto meandrem ale teprve začíná ta správná divočina, příroda, které by se zde člověk nenadál. Podél řeky není možžné p욹ky pokračovat dále. Brání vám v tom místní útesy, těsně svírající koryto řeky. I lezci mají zde svou skrytou cvičnou skálu, ale pššt... Na procházce slyššíte podivné ptačí zvuky a bodejť by ne, vššak se pořádně rozhlédněte po naučných tabulích na visuté lávce a v místní bažžině.

Takové je to u sv. Jiří. Ten dům postavili rodině, která se tu starala o hřbitov. Byl zabaven, prošel restitucí a potom byl opuštěn. A před více než deseti lety jsme ho dostali darem od plzeňských Salesiánů pro naši skautskou činnost. Od té doby se o něj pečlivě staráme a celý jsme jej zrekonstruovali, vytvořili jsme zde perfektní zázemí. Mnoho let také sloužil jako klubovna pro pravidelné schůzky dvou našich oddílů a nadále slouží jako základna pro příměstské víkendové i nevíkendové akce všeho druhu. Jezdí k nám také přátelé přírody i skautské oddíly z Prahy, ale také až z Holandska!

Chceme prostory nabídnout také lidem z okolí. Určitě si sem udělejte výpravu. A rádi vás uvítáme, pokud sháníte vhodné místo třeba pro akci s dětmi. Více informací najdete na www.ichthys-plzen.skauting.cz/klubovna-u-sv-jiri.

S přáním krásného podzimu zapsal
Jiří Fictum - Flintstone, správce základny U Jiřího
Publikováno na zpravodaji Farní věstník, listopad 206