Přestavba u sv. Jiří

Už delší dobu se potýkáme s nedostatky v kuchyni a na sociálkách na základně u Jiřího. V kuchyni bylo velmi nečisto a špatně využitelný prostor. Trápila nás dosluhující plechová linka rezavějící zevnitř, myši, celkově nevyhovující zázemí. V minulém roce se nám podařilo opět zprovoznit vodovod, nicméně jeden záchod nedostačuje kapacitě objektu. Dalším problémem byla dosud chybějící sprcha. Tu sice skauti přes víkend oželí, ale aby se mohla u Jiřího konat i jiná akce – viz například nedávný WORKCAMP se zahraničními dobrovolníky - bylo nutné sprchu zajistit provizorně dovezenou stavební buňkou.

Vylepšovací projekt zmiňovaného sociálního „jádra“ domu už jsme měli delší dobu v hlavě. Díky spřízněné rodině Švehlových dokonce ve velmi konkrétní podobě. Výše popsané okolnosti nás však přiměly nečekat. Celý projekt jsme tedy uzpůsobili do podoby zvládnutelné vlastními silami a s pomocí známých a přátel.

Vzniknout má nová koupelna, v ní nový záchod, sprcha, dvě velká umyvadla pro večerní mytí, jedno z nich přístupné na chodbě. V kuchyni se objeví nová linka, nové lino, přesuneme sporák. Nakonec uděláme obklady ve všech třech místnostech. K tomu všemu je nutné vyzdít jednu krátkou příčku, přesunout dveře, vyřešit odpady, vodu, elektriku. Aktuálně stojí příčka, kuchyň je vystěhována (sporák je stále k dispozici funkční), dveře připravené na přesun – jsme tedy zcela na začátku :-)

Na říjnové střediskové radě byl celý plán odsouhlasen a schválen rozpočet převyšující 50 000 Kč. Díky dobrovolné práci mého bratra Íka (stavař), mé a všech, kteří se budou podílet, jsme si mohli dovolit z rozpočtu vypustit dost významné ceny samotných prací a marži firem, která by jinak pohltily velké množství prostředků.

Přestavba potrvá asi tři měsíce, během této doby bude základna stále v provozu, počítejte však prosím s jistými omezeními – konkrétně nelze příliš využít první klubovnu kvůli nastěhovaným věcem z kuchyně a v kuchyni je k dispozici pouze sporák, linka je funkční jen provizorně, dřez není funkční vůbec. Druhá klubovna, podkroví a záchod zůstanou po celou dobu přístupné bez omezení.

Na závěr této aktuality bych chtěl vyzvat instalatéry, zedníky, nábytkáře, koupelnáře, elektrikáře, obkladače, ale i jiné profese – pokud nám můžete přispět vlastní prací nebo i jen dobrou radou, předem velmi děkujeme za účast! Vyzývám ale také členy našeho střediska, vedoucí, a zejména rovery: prostě přijďte. Většinu prací je nejlepší dělat ve dvou až třech lidech a já budu moc rád, když mi pomůžete.

Odplatou za jakoukoliv pomoc, shánění, namáhání a dřinu budiž mnohem lépe využitelnější budova, kterou rádi zapůjčíme třeba na víkendovou akci, oslavu, nebo prostě jen jako útočiště, kde bude klid a příjemné solidní zázemí.

Flintstone, správce základny